Eerste stappen naar duurzaamheid en circulariteit snel gezet. Betrek de juiste mensen en middelen!
Zeg nou eerlijk? De woorden als duurzaamheid en circulariteit vliegen je om de oren. Maar wat betekenen ze nou daadwerkelijk in de praktijk? We vroegen het Peter van Venrooij van Gebroeders van Venrooij en Johan Sijtsma, Senior Adviseur Verduurzamen bij ENGIE. Peter is heel stellig. “Duurzaamheid is gewoon je gezonde verstand gebruiken en combineren met een vleugje zuinigheid. Als ik hier rond 10 uur ’s morgens kom en ik zie dat de lampen nog branden dan vind ik dat zonde van de energie. Met een kleine ingreep en een verandering in houding bereik je al heel veel.”
Als aannemer is Gebroeders Van Venrooij betrokken bij een groot aantal renovatie- en nieuwbouwprojecten in en rondom Nijmegen. Vanuit die hoedanigheid staat duurzaamheid al langer hoog op de agenda. Peter van Venrooij was met zijn bedrijf de eerste die de stap zette naar de Energiescan. Eén van de modules die TPN West haar leden aanbiedt om ze te helpen in het verduurzamen van hun bedrijf.
Praktische verbeteringen om te besparen
Johan voegt toe: “Inderdaad, met kleine ingrepen kun je al zoveel bereiken.We bieden met de Energiescan op een laagdrempelige manier concrete adviezen om als bedrijf op te besparen, in geld en CO2. Beter kan toch niet? Je draagt direct bij aan de CO2 reductie en een duurzamere omgeving. De scan brengt exact in kaart wat jouw bedrijf met zijn eigen locatie, functie, gebouw, medewerkers en historie kan doen aan besparing. Het is altijd maatwerk. En vooral pragmatisch ingestoken. De uitkomsten zijn praktische en te behappen verbeteringen in jouw bedrijf.”
Neem Peter van Venrooij; Hij heeft al een aantal adviezen opgevolgd. De verlichting is vervangen door led, er zijn bewegings- en daglichtsensoren aangebracht en medewerkers zijn bewust gemaakt van kleine aanpassingen in hun gedrag waarmee ze bijdragen aan minder verbruik. Zijn monteur heeft het rapport van de Energiescan gelezen en pakt de aanpassingen de komende tijd op. Op de planning staat bijvoorbeeld om het dak wit te verven. Een wit dak reflecteert de zonnewarmte in plaats van het te absorberen en zorgt zo voor een koeler binnenklimaat. De verf staat er klaar voor. Ook gaan er zonnepanelen komen. In ieder geval om een deel van het gebruik af te dekken. “Ja, meer dan dat raad ik niet aan omdat de overheid de salderingsregeling aanpast. Ineens met overschot zitten wil je ook niet”, geeft Johan aan. “Kijk”, zegt Peter van Venrooij, “Je moet soms gewoon bewust gemaakt worden van mogelijkheden door iemand die er verstand van heeft, zo werkt het gewoon. De Energiescan van Johan heeft mij daarbij geholpen. ”
Lokale samenwerking
Bedrijvenvereniging TPN West heeft zich als doel gesteld om tegelijkertijd met het verduurzamen de onderlinge samenwerking op het terrein te vergroten. Sandra Hagenbeek, werkzaam voor de bedrijvenvereniging, legt uit: “Heeft de één bijvoorbeeld warmte of juist kou over? En de ander het nodig? Die match is snel gemaakt. Waarom zouden we elkaar niet helpen? Onderlinge samenwerking is hierin heel concreet en wezenlijk. Laten we zo lokaal mogelijk werken en inzichtelijk maken hoe we elkaar kunnen helpen. Daarmee creëren we een duurzaam verband voor de toekomst.”
Niets nieuws onder de zon
Peter vervolgt enthousiast: “Kijk maar eens naar buiten. Zie je die rotzooi daar? Dat ziet er nu niet zo netjes uit als ik zou willen. Dat komt omdat er gisteren gezeefd is. Maar daar ligt schone gezeefde grond die van verschillende bouwlocaties af komt. Zonde om zomaar weg te gooien. En wij bieden het aan als schone grond voor bedrijven en particulieren. Niet alleen hergebruiken we de grond zo. Het is ook een economisch model waar we simpelweg aan verdienen. Mijn vader zei altijd al, waarom zou je iets weggooien als je het nog kan gebruiken? Als je het heel sec bekijkt werken we al lange tijd aan circulariteit. Alleen noemden we het niet zo.”
Meer weten over de energiescan?
Start met energie besparen en voer de energiescan uit.