De liefde voor hout en hergebruik van materialen verbonden in Houthandel Van Nyhout
Gekookt hout als basis van een duurzame en chique tuintafel op je zonnige terras. Van Nyhout aan de Binderskampweg 28 in Nijmegen kiest als houthandel en frezerij voor een compleet verrassende benadering van houtbewerking. De liefde voor duurzaam bosbeheer en slim (circulair) omgaan met grondstoffen voel je zodra je de drempel overstapt. Van Nyhout is wat managementgoeroes een blauwe banaan zouden noemen. Fris, anders en zeker onderscheidend in vorm en aanpak.
Eigenaren Eric Sommerdijk en Eric van de Pas besloten in het voorjaar van 2020 hun plannen om met hout te gaan werken in sneltreinvaart te verwezenlijken. Hun business als internationaal gevierde decorbouwers voor de grote dancefestivals en diverse vooraanstaande beurzen viel door de corona-crisis in een klap weg.
Een ‘nye’ stap
De stap naar hout was snel gezet. Een natuurlijk materiaal dat vele mogelijkheden van bewerking biedt en al meer dan bekend terrein was voor de heren. Voor het ontwerpen en bouwen van decors werkten ze al veelvuldig met hout en werden modulaire, en daarmee herbruikbare, decors, gebouwd. En juist die creativiteit die zij voorheen in decorbouw konden steken uit zich nu in het onderscheidend zijn ten opzichte van andere houthandels. Overal door het bedrijf proef je pure creativiteit en gedreven ondernemerschap.
De traditionele houthandelbezoekers krijgen bij Van Nyhout een compleet andere beleving en benadering. Waar de houten planken in een houthandel of bouwmarkt opgestapeld liggen of staan, worden ze bij Van Nyhout zichtbaar als boomstam gepresenteerd. Goed voor de bewustwording dat we hier te maken hebben met een natuurproduct. Als klant kies je zelf je eigen stuk hout uit al die verschillende mooie stukken. En dat een heuse drive-through een andere beleving biedt dan de bekende houthandel of bouwmarkt, behoeft geen nadere uitleg.
Duurzaam gemodificeerd hout
Terug naar de fraai ontworpen tuintafels in de showroom. Eric Sommerdijk legt uit waar ze van gemaakt zijn. Het model in donkere uitvoering betreft essenhout. En ‘gekookt’ hout betekent hier ‘thermisch gemodificeerd’. Dit milieuvriendelijke proces past de celstructuur van het hout zodanig aan dat schimmels, ongedierte en veel vocht verdwijnen. Hiermee is de duurzaamheid van het hout geen vraag meer, maar een vaststaand feit.
Voor het andere, lichte, ontwerp is gekozen voor Accoya hout. Nu gaan wellicht de raders draaien want wie heeft er ooit van een Accoya boom gehoord? Niemand. Is het vermoeden. En dat kan heel goed kloppen. De Accoya-boom bestaat niet. Accoya is een merknaam van gemodificeerd hout van een naaldboom. De naaldboom groeit eerst 30 jaar lang in een productiebos. Na de oogst start het modificatie-proces, het zogenaamde acetyleren met azijnzuur. Hiermee wordt het hout buitengewoon rotbestendig gemaakt zonder giftige stoffen te gebruiken of toe te voegen. Het resultaat is hout met kenmerken van (tropisch) hardhout dat minstens 60 jaar meegaat. Deze duurzame productie draagt bij aan een lage CO2-voetafdruk en levert hout op dat voorzien is van PEFC keurmerk en Cradle to Cradle gecertificeerdTM is. Hierdoor is het meer dan geschikt voor het gebruik zoals tuinmeubilair, gevelbekleding, kozijnen, ramen en deuren.
- Accoya hout is Cradle to Cradle Gold GecertificeerdTM. Het certificaat is toegekend aan Accoya omdat het volledig circulair is. Het proces voegt niets toe aan het hout dat niet van nature aanwezig is in het hout. In de periode dat Accoya wordt gebruikt kunnen er minimaal twee bomen terug groeien voor één boom die is weggehaald.-
De ‘dansvloer’ opnieuw gebruikt
De intrinsieke motivatie om materialen te hergebruiken of een andere bestemming te geven is eveneens voelbaar door het hele bedrijf. De houten vloer in het creatieve hart van het bedrijf fungeerde vorig jaar nog als basis voor ‘op harde beats uit hun dak gaande feestgangers’ en is daarvan een van de bewijzen dat hout zich uitermate goed leent voor hergebruik en een mooi circulair product is. Eigenlijk kun je wel zeggen dat het hergebruik de goede eigenschappen van hout uitvergroot.
Dit hergebruik van hout past exact in de visie van de campagne van TPN-West om circulariteit en duurzaamheid op het bedrijventerrein te vergroten. “ Wij streven naar een circulaire economie waarbij kostbare grondstoffen hergebruikt worden en de producten van nu, de grondstoffen voor later zijn. Ieder bedrijf, groot en klein, kan hierin bijdragen. Bekijk de materialen waar je mee werkt eens goed. Maar ook het restafval. Welke eigenschappen heeft dit materiaal waarmee het opnieuw te gebruiken is in een andere vorm of met een ander doel? Of bekijk of grondstoffen van een collega-ondernemer op het terrein waarde hebben voor jouw proces,” vult Sandra Hagenbeek aan.
Verbindingen op het bedrijventerrein
De ambitie om grondstoffen, producten en diensten dichtbij huis te halen en verbindingen te leggen op het bedrijventerrein is een andere drijfveer van de heren. Eric Sommerdijk legt uit: “Waar de een een product over heeft, kan de ander het gebruiken; makkelijker kan niet. In dat licht zijn wij met aannemersbedrijf Cuppens een samenwerking gestart. Het ongebruikte hout kopen wij in om er vervolgens bijvoorbeeld een alledaags product met een twist van te maken of we wekken er energie mee op voor het verwarmen van bedrijfsruimte. Er is altijd een nuttige bestemming voor ‘overgebleven hout’. Wij zijn ervan overtuigd dat de hoeveelheid en diversiteit van bedrijven op het bedrijventerrein TPN West ruime potentie biedt voor aanvullende lokale, circulaire en duurzame samenwerkingen. Wil je daar eens over sparren? De koffie is zo gezet en de duurzaam geproduceerde tuintafel staat klaar.”
Meer weten over circulair en duurzaam ondernemen op TPN-WEST? Neem contact op met Sandra Hagenbeek via telefoonnummer 024 322 14 66 of mail naar bedrijvenvereniging@tpnwest.nl
Wilt u eens sparren met de heren van Van Nyhout over samenwerking op het bedrijventerrein? U kunt Eric Sommerdijk en Eric van de Pas bereiken via info@vannyhout.nl of bel naar +31(0)24 782 05 60.